WERKWIJZE

Hieronder noem ik de producten, die ik kan leveren. Het eerste contact is op oriŽnterend niveau. Wilt u meer, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Van een oriŽnterend gesprek tot een compleet beplantingsplan.

OriŽnterend gesprek

 • Wilt u een boom kappen, maar weet u niet wat er voor in de plaats moet komen?
 • Vindt u uw tuin te saai in de winter?
 • Wilt u een speelplek voor uw kinderen, maar weet u geen geschikte plek?
 • Wilt u een vijver aanleggen?
 • Wilt u de hele tuin naar uw smaak en stijl inrichten?

  Kortom, wilt u met uw tuin aan de gang?

  Ik kom graag bij u langs om u een advies te geven. In een eerste gesprek geeft u aan wat de functie van uw tuin zal zijn, wat wilt u er in doen en welke sfeer past bij u en het huis. Heeft u een bepaald budget in gedachten? We bespreken uw wensen en ik doe u suggesties aan de hand. Na dit eerste gesprek kan aangegeven worden welke kosten het maken van het plan gaat bedragen. De kosten zijn afhankelijk van al uw wensen, de oppervlakte van de tuin en de te geven opdracht. Wilt u alleen een schets, een definitief ontwerp, moet er een beplantingsplan komen enzovoort.

  Schets

  Op een schets wordt in grote lijnen de indeling en vormgeving van uw tuin weergegeven. Waar komen het terras, de paden, het gazon, het schuurtje, de speelplek enzovoort. Vanuit de schets ontstaat het definitieve ontwerp. Het kan zijn dat u aan een schets al voldoende hebt om zelf met uw tuin aan de slag te gaan.

  Definitief Tuinontwerp

  Tot in detail wordt de indeling van uw tuin weergegeven op een definitief tuinontwerp. O.a. hoogteverschillen, trapjes, bestratingspatroon, terrassen, paden, borders en bomen worden hierop exact weergegeven. Het ontwerp is het uitgangspunt voor het te maken beplantingsplan.

  Beplantingsplan

  Bij het beplantingsplan wordt precies aangegeven waar wat komt te staan. Waar komt welke boom, heester plant of haag? U ontvangt een vakkenoverzicht en een lijst met alle bomen, heesters en planten. Op deze lijst staat het vaknummer, de botanische naam, de Nederlandse naam, de hoogte, de bloeitijd en het aantal.

  Matenplan

  Wilt u uw tuin door een hoveniersbedrijf laten aanleggen, dan heeft die ook een matenplan nodig. Hierop staat op de centimeter nauwkeurig de plaats van terras, paden, schuurtje e.d. Tesamen met het tuinontwerp en het beplantingsplan kan de hovenier dan aan de slag. Vaak wordt ook een bestratingsplan meegeleverd en eventueel een technische tekening.

  Technische tekening

  Komt er een vijver in de tuin, wordt er een pergola geplaatst? Dan is het verstandig daar een technische tekening van te maken. Dan weet u immers exact hoe het resultaat wordt. Als het werk aangelegd wordt door een hovenier heeft deze de ďbouwtekeningĒook nodig.

  Bestratingsplan

  Wilt u een ingewikkeld patroon in uw bestrating? Komen er cirkels in het terras? Dan is het verstandig een bestratingsplan te maken. De stratenmaker weet dan exact hoe hij te werk moet gaan.